Den der fucking balance..

Lidt om LCHF, 5:2, detox og alle de andre..

Der kommer årligt nye koncepter, diæter, livsstile osv. til. Og disse 4 er nok blandt de mest populære lige for tiden.
Især LCHF er eksploderet i Danmark indenfor de seneste år. I min verden er det mere en livsstil end en decideret kur, og det er også mit indtryk, at folk nærmere følger den fordi de får det bedre end fordi kiloene rasler af – men det skal jeg slet ikke gøre mig klog på. Og i min verden er det helt klart også det vigtigste. Altså, at man har det godt i sin krop.
Når det så er sagt, så er der nogle principper ved LCHF som bare strider imod mine grund-principper. Og det har intet gøre med, hvad der er rigtigt eller forkert. Jeg kommer bare aldrig til at vælge creme fraiche 38% fedt, når jeg kan få en på 5%. Og jeg har den oplevelse, at min krop ikke fordøjer flæsk, bacon, skinke osv. nær ligeså godt som de magre versioner. Men derudover synes jeg, at der er rigtig mange gode ting, og hvis folk finder sig hjemme i denne livsstil, så kan jeg godt forstå det.
I forlængelse af LCHF kan man også nævne palæo, som langt hen af vejen bygger på de samme principper og så alligevel ikke. Tilfælles for de to er, at man helst skal undgå alle former for stivelse. Og det kan jeg også godt gå med til langt hen af vejen. Jeg tror i hvert fald, at det er vigtigt at begrænse det. Mit eget fordøjelsessystem vil i hvert fald helst have det i begrænsede mængder, og sådan tror jeg mange har det. Men rugbrød, kartofler eller pasta i ny og næ bliver aldrig udelukket helt af mit liv.

I en helt anden boldgade finder vi 5:2-diæten, som ikke fokuserer på hvad man spiser men nærmere hvor meget og hvornår. Jeg har selv afprøvet diæten i en kortere periode, både fordi jeg synes så noget er sjovt men også fordi, at jeg læste en del om diverse sundhedsmæssige fordele. Og i mit hoved giver det meget god mening.
I Vesten er vi alt for gode til at belaste vores fordøjelsessystemer, og jeg tror derfor godt, at det kan være sundt at give sin mave en lille pause. Men jeg tror måske ikke så meget på systematisk faste, da det er mit indtryk at vores kroppe kan vænne sig til det meste og dermed også faste. Og så tror jeg, at vægttabet udebliver på sigt.
Men hvis man nu har siddet fredag aften og spist 3 retter plus det løse, så ser jeg intet i vejen for, at man lørdag lige giver sig selv en pause. Man spiser selvfølgelig noget, men man begrænser sit indtag og nøjes måske med to måltider.
Når jeg siger så noget, så har folk altid super travlt med at fortælle mig, at det altså ikke er sundt at sulte. Og nej nej, bevares. Selvfølgelig er det ikke det, men det er altså heller ikke sundt at spise 2 portioner mere end ens krop har brug for, men det er der aldrig nogen der kommenterer. Og så er det jo ikke ligefrem sulte, jeg tror på, at min krop har rigeligt at tære af 😉
Og i forlængelse af denne type diæt, kommer diverse detoxes. En sukker detox er i min verden en rigtig god idé. For nogle i hvert fald. Jeg har selv prøvet en sukker detox i 14 dage sidste år, og jeg har vitterligt aldrig haft det bedre i min mave. Derfor er det på mandag tid til endnu en tur, denne omgang i 11 dage. På en sukker detox må du spise alt det du vil indenfor de tilladte kategorier. Og jeg gennemfører ikke detoxen for at tabe mig, men for at slippe lidt af med lysten til sukker og få det rart i maven.  Når det derimod kommer til juice detox eller grøntsagsdetox, så synes jeg, at det begynder at blive for voldsomt og for unødvendigt – i hvert fald hvis det kører over en længere periode.

Jeg er ikke nogen ekspert – overhovedet. Men når selv eksperterne ikke er enige, så stemmer jeg for, at vi gør det, som vi har det bedst med. For mit vedkommende er det lidt fra disse 4 verdener, blandet sammen til min helt egen livsstil.
Jeg bliver aldrig fanatisk på noget punkt men plukker lidt hist og her. Jeg vil dog understrege, at man selvfølgelig ikke kan plukke som man vil. Hvis du vil spise mængden og typen af fedt fra LCHF, så kræver det eksempelvis også, at du undgår sukker og stivelse.

Så pas på med at plukke for meget – men gør, hvad der giver mening!

/Simone

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Den der fucking balance..